Maestro Espresso Yellow Burbon 1 kg ziarno
100% Arabica
Kawa z palarni z 18 letnim doświadczeniem.
Co zyskujesz oprócz fantastycznego smaku ?
Świeżą kawę o wysokich walorach jakościowych i smakowych, powtarzalną jakość produktu – dla Twojej przyjemności w domu i biurze.
Brazylia nazywana „Krajem Kawy” to bez wątpienia kraj pachnący kawą. Jest jej największym producentem na świecie. Jej zbiory stanowią1/3 całych światowych plonów. Przyczyniło się do tego głównie ukształtowanie terenu i sprzyjające warunki klimatyczne.
Do najważniejszych rejonów uprawy należą położone w południowo-wschodniej części kraju prowincje: Minas Gerais, Parana i Sao Paulo.
Uważana za najlepszą wśród brazylijskich kaw Brazil Yellow Bourbon uprawiana jest w stanie Minas Geraisna terenach usytuowanych od 900 -1300 m n.p.m.
Na plantacjach w słonecznej Brazylii owoce Bourbon uległy niespodziewanej naturalnej mutacji w wyniku której jej owoce zyskały wyjątkowy żółty kolor (stąd nazwa Yellow), który znalazł swoje odbicie również niepowtarzalnym aromacie i smaku.
Żyzne gleby, górzyste tereny, delikatne wiatry i niższe niż w innych obszarach Brazylii temperatury tworzą tam unikalne tło dla kawowców. Wiśnie Yellow Bourbon dojrzewają szybko, dzięki czemu nawet dość surowy mikroklimat nie ogranicza ich rozwoju.
W Minas Gerais okres zbiorów przypada na miesiące od lipca do października. Zebrane dojrzałe owoce poddawane są specyficznej metodzie obróbki, tzw. pulped natural, która stanowi formę pośrednią między procedurą „na sucho” i „na mokro”. Wiśnie najpierw pozbawiane są skórki, a następnie ziarna suszone są na słońcu w kontakcie z miąższem.
Brazil Yellow Bourbon ujmuje swoją delikatnością połączoną z kremowym body i przyjemną słodyczą, które doskonale komponują się z jej niską kwasowością.
W filiżance odpowiednio zaparzonego naparu wyczuć można nuty czekolady, orzechów, wiśni, a nawet kardamonu. Jej aromat zaskoczy nas zaś pomarańczą i powiewem szlachetnego jaśminu.
Jest to odmiana rzadka i pożądana na całym świecie.
Profil smakowy:
łagodna i zrównoważona
czekolada
wiśnia
Profil palenia – średnie
Kwasowość – niska
Metoda obróbki – pulped natural
Reviews
There are no reviews yet.